Nytt humanistiskt förbund grundat


Pressmeddelande:
NYTT HUMANISTISKT FÖRBUND GRUNDAT

Idag, den 17 januari 2013, grundades förbundet Förenade Humanister. Syftet med förbundet är ett främja en positiv humanism och arbeta för ökad dialog mellan olika livsåskåningar.

– Vi har den senaste tiden sett ett ökat behov för dialog mellan olika grupper i samhället, speciellt i frågor om livsåskådning, tro, etik och moral. Ofta tenderar debatten att bestå av polemik mellan grupper och det gör det allt svårare att faktiskt förändra någonting. Detta säger Per Pettersson, nyvald ordförande för Förenade Humanister.

Ikväll valdes även André Frisk, Jessica Schedvin, Sofia Arkestål och Staffan Betnér in i förbundsstyrelsen.

– Jag har länge följt den humanistiska debatten i Sverige och sett behovet av ett forum för respekt och dialog med oliktänkande. Jag hoppas kunna fokusera på det som förenar till förmån för det som skiljer. På så sätt kan vi tillsammans göra bestående skillnad, säger Per Pettersson.

Förenade Humanister kommer under våren samla ihop samarbetsorganisationer och givetvis närvara under Almedalsveckan i Visby.

För mer frågor: Kontakta Per Pettersson på 0736347561 eller Jessica Schedvin på 0733896153.

Principprogram för Förenade Humanister

Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

3 responses to “Nytt humanistiskt förbund grundat

 • Carl Gustaf Olofsson

  Jag önskar nybildade Förenade Humanister lycka till! Det är viktigt med en öppen dialog mellan olika livsåskådningar. Och det är bra om det nybildade Förenade Humanister kan bidra till den dialogen. Dock, den stora brist jag tycker mig se i dagens samhälle är att det finns så ytterligt få sammanhang där man diskuterar kring livstolkningar och våra mänskliga existensvillkor utifrån en uttalat sekulär grund. Att bidra till att skapa scener och sammanhang för detta ser jag som en både spännande och angelägen uppgift. Där handlar det inte om att bära upp ”den sanna” tillvarotolkningen, utan om att bära upp ett sekulärt paradigm. Och inom denna ram låta åsikter och uppfattningar brytas mot varandra. Humanisterna är på väg att börja göra detta. Och jag vill göra vad jag kan för att bidra till en sådan utveckling. Bidrag från mig i den riktningen kan man hitta på webbplatsen ”Språk, tro och religion” och på ”Gustafs videoblogg” (kan googlas). Diskussionen med livsåskådningar som utgår från ”heliga skrifter” och ”högre makter” – ett teistiskt paradigm – blir i detta perspektiv sekundärt för Humanisterna. Samtidigt kommer det att fortsätta att vara utomordentligt viktigt med en vass, engagerad och kunnig kritik av heliga skrifter och olika föreställningar om gud och övernaturliga krafter. För Humanisterna kommer detta att fortsätta att vara en viktig uppgift. Carl Gustaf Olofsson, Humanisterna Kalmar

 • Lars Torstensson

  Per Pettersson ”hoppas kunna fokusera på det som förenar till förmån för det som skiljer”. ”Till förmån för det som skiljer”? Är det alltså det som skiljer som ska gynnas, medan ni fokuserar på motsatsen?

 • Jan Tångring

  Att ateisterna skulle splittras i grenar som bekrigade varandra profeterades redan år 2006 av Matt Stone och Trevor Parker: http://en.wikipedia.org/wiki/Go_God_Go
  Det är alltså nu det händer! Detta är en oerhört spännande tid att leva i! ;-D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: