Grafer visar vad man vill att de ska visa


Alliansfritt Sverige använder idag ett diagram för att föra i bevis att rödgröna budgetar är bättre än alliansbudgetar. Deras analys innehåller två fel, fel som är så allvarliga att hela deras analys är helt irrelevant.

Alliansfritt Sveriges variant på grafen

"Sanningen" enligt Alliansfritt Sverige

Det första felet gäller grafens utformning. De två första graferna saknar nämligen nollpunkt, vilket gör att skillnaderna ser större ut än de egentligen är. Jag har läst av graferna och skapat en ärlig graf som visar hur stor skillnaden egentligen är proportionellt.

Diagram över arbetslöshet och sysselsättning under rödgröna respektive alliansregeringar

Det andra som Alliansfritt Sverige glömmer, eller låtsas glömma, är att det har rått helt olika ekonomiska förutsättningar under de olika regeringstiderna. Under de rödgrönas samarbete hade vi en högkonjuktur. Under Alliansen har vi haft en djup lågkonjunktur som ändå inte resulterat i några drastiska minskningar i sysselsättning. Sverige har istället klarat sig mycket bättre än övriga Europa under krisen.

Tillväxten har också gått ner, på grund av krisen, något som inte är förvånande. De offentliga finanserna har inte heller gått lika bra, vilket är naturligt med svikande skatteunderlag och flera stimulanser för att hålla ekonomin igång – stimulans som de rödgröna också skulle genomfört, men de skulle också ha använt statens pengar för att köpa en biltillverkare och strött ut pengar till höger och vänster till projekt som inte var designade att öka tillväxt utan bara för att skapa fler offentliga jobb.

Med andra ord blir Alliansfritt Sveriges siffror snarast en bekräftelse på att Alliansen klarat ansvaret för ekonomin under krisen, något som snarast stärker förtroendet än skadar det.

Med ärlighet och redovisning av alla fakta kommer man långt här i världen. Däremot tar det dig snarast längre ifrån en rödgrön valseger än närmare.

Intressant?

Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

6 responses to “Grafer visar vad man vill att de ska visa

 • Christer Nyberg

  Grafen för sysselsättning är ju hysteriskt rolig egentligen. En skillnad på under en procent ser ut som tre gånger så mycket.

 • Viktor Tullgren

  Det är i och för sig inte AS:et som gjort grafen. Men annars så har ju arbetslösheten i sverige ökat snabbare än i övriga europa under denna kris. Jag har en väldigt fin graf över det ^^

  • Per Pettersson

   Nej, men de borde ha lite källkritik och granskning av det som de publicerar, kan man tycka. Annars är risken att man förlorar ännu mer trovärdighet.

 • Markus "LAKE" Berglund

  Och sen hoppar AS på Folkpartiet idag för att de vill stoppa vinstutdelning i friskolor som inte lever upp till den avtalade standarden.

  Jag håller med om att det är en puckad väg, men avtalsbrott ska väl få kosta i plånboken? Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: