Bloggsveriges bästa


För någon vecka sedan skrev Harry Amster i SvD om ”bloggens superstjärnor” och syftade då på bloggare som Kissie och Blondinbella, bloggare som skriver om kläder, smink, skvaller och annat. Samma saker som skvallertidningarna, med skillnaden att de personer som figurerar på dessa personers bloggar inte är kända, åtminstone inte innan de figurerat på dessa bloggar några gånger.

Personligen gick jag in på ett par av dessa bloggar för första gången den dagen. Jag stängde ner dem nästan lika snabbt. Innehållet var för mig helt ointressant och jag förstår fortfarande inte varför det dessa människor skriver, förutom vissa modereportage möjligen, kan vara intressanta för någon utanför deras egna bekantskapskrets. Å andra sidan förstår jag inte heller hur kvällspressen kan tjäna så mycket pengar på att överge rejäl journalistik för att istället rapportera om de fiskpinnar Carolas åt till middag i förrgår. Jag antar att det också kommer att förbli ett mysterium och konstaterar helt enkelt att det är upp till var och en att läsa det de tycker om.

I mitt eget tycke finns det många stjärnor på den svenska blogghimlen. Antagligen har de som slaviskt följer Kissies liv aldrig ens hört talas om dem. För oss som själva ägnar oss åt politiskt bloggande är det annorlunda. Flera politiska bloggare är riktigt duktiga och inte helt sällan bättre skrivna än vissa tidningars ledarsidor. Den politiska färgen och hjärtefrågorna gör förstås att man blir lite partisk och gärna läser bloggar som står nära en själv åsiktsmässigt, men de riktigt duktiga bloggarna är läsvärda oavsett de egna åsikterna. Samtidigt är det svårt att slaviskt följa bloggar, då det varje dag dyker upp så mycket välskrivet i den svenska bloggosfären. Jag ska ändå på initiativ Kent Persson, ett av den svenska bloggosfärens nav, presentera några av de bloggar jag anser läsvärda här nedan, och hoppas att mina läsare kan få upp ögonen för åtminstone några av dessa bloggar. Mycket nöje!

Några bloggstjärnor enligt Per

Amanda Brihed – sjukt duktig liberal HBT-bloggare, alltid påläst och har mycket fakta att dela med sig av.

Calandrella – ung piratpartist som tyvärr varit tyst länge nu. Hoppas på återkomst.

Farmor Gun – integritetsförespråkare med mycket att säga och med en härlig attityd.

Mark Klamberg – folkrättsexpert som skriver om integritet och övervakning, alltid med bra fakta och argument.

Per Ankersjö – centerpartist som gillar höga hus och frihet, vad mer kan man begära?

Trollhare – troligen Sveriges bästa bloggare om transpersoner.

Viktor Tullgren – ung socialdemokrat som skriver lite mer sällan men då desto mer fylligt och påläst.

Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

6 responses to “Bloggsveriges bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: