Bloggare och icke fackanslutna göre sig icke besvär


Snart är det dags för Almedalsveckan, Sveriges största årliga politiska händelse. Många är de medier, traditionella såväl som nya, som kommer att rapportera från veckan och bevaka det som händer och sägs där. Samtidigt som nya medier växer i storlek och betydelse, väljer dock de ansvariga för Almedalsveckan att ha extra gammelmodiga krav på den som vill söka pressackreditering.

Alla har inte möjlighet att åka dit, men de politiskt intresserade som lyckas få semester och hittar någonstans att bo kommer att spendera nästa vecka på plats i Visby för att besöka Almedalsveckan. Vi andra bevakar på avstånd. Mediernas intresse är givetvis stort, dels för att sommaren annars innebär nyhetstorka och dels för att det är valår. Den här veckan kommer de stora utspelen att presenteras.

För de journalister som vill få tillgång till presskonferenser och annat krävs det som på så många andra håll ackreditering. I reglerna har arrangörerna bestämt att ackreditering ges till journalister med pressleg utfärdat av något av de journalistiska fackförbunden i Sverige. I undantagsfall kan ackreditering beviljas om kontaktuppgifter till ansvarig utgivare kan ges, samt ett organisationsnummer till arbetsgivaren. Det är absurt.

Att för det första förutsätta att journalister i normalfallet är fackanslutna är en gammalmodig idé. Fackföreningsanslutning ska givetvis vara frivilligt även för journalister och fotografer. Att övriga journalister ska ses som undantagsfall som på nåder accepteras, är befängt. Något som är ännu allvarligare är däremot att pressackreditering inte ges till medborgarjournalisterna, det vill säga bloggarna.

En politiskt bloggare har inte någon arbetsgivare med organisationsnummer som kan ge en inkörsport till pressackrediteringen. Trots att de politiska bloggarna blir allt fler och allt mer inflytelserika, anser arrangörerna för Almedalsveckan alltså inte att de är riktiga journalister. Samtidigt som exempelvis alla bloggare som ville gavs tillgång till pressrummet under Folkpartiet liberalernas riksmöte under våren. Det är det korrekta sättet att behandla bloggare i dagens moderna medielandskap.

Med bara en vecka kvar till Almedalsveckans början är det knappt om tid att göra förändringar. Sannolikt saknas också viljan hos arrangörerna i dagsläget. Deras inställning kommer dock att behöva förändras inom kort. De politiska bloggarna har nämligen blivit en kraft att räkna med och är även källan till många saker som de traditionella medierna rapporterar om. Då går det inte att som arrangör för stora evenemang stänga ute bloggarna. Det är gammalmodigt och leder i förlängningen till en sämre rapportering från evenemanget. Partier som Folkpartiet har redan förstått detta. Nu måste även Almedalsveckans arrangörer inse att mediesverige har förändrats.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Bloggare och icke fackanslutna göre sig icke besvär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: