Transpersoner har också mänskliga rättigheter


Idag skriver jag, Jens Odsvall från Människorättsnätverket Svart måndag och Catrine Norrgård från HBT-liberaler på Politikerbloggen om transpersoners rättigheter. Vi är själva cispersoner men det hindrar oss inte från att ta ställning för att alla människor har samma grundläggande mänskliga rättigheter. Transpersoner ses ofta som andra klassens medborgare och får genomlida diskriminering, undermålig sjukvård och ifrågasättande attityder. Jag, Jens, Catrine och många andra förstår över huvud taget inte varför det ska behöva vara så. Vad är det som är så hotande med transpersoner?

För att kanalisera mitt och andras engagemang startade jag för en tid sedan nätverket C4T. Nätverket är till för alla, oavsett egen könsidentitet, som vill engagera sig för transpersoners rättigheter. Engagemanget kan sträcka sig från allt att bara prata med sina vänner om hur dåligt samhället behandlar transpersoner, till att skriva debattartiklar på det sätt vi tre gjort idag och vidare till att faktiskt påverka lagstiftning och sjukvård – om man har den möjligheten.

Jag hoppas att vi tillsammans ska kunna få igång en debatt som nästan ingen velat eller vågat ta i på länge. Om du vill vara med i debatten är du välkommen.

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Transpersoner har också mänskliga rättigheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: