Ge inte Hägglund sista ordet


Att kunna överklaga en dom är en självklarhet i modernt rättstänkande och gäller såväl brottsmål som myndighetsbeslut. Denna rättighet vill nu regeringen ta bort för både patienter och personal inom vården.

I dag gör Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömningen av anmälningar om felbehandling och dess beslut går att överklaga till Socialstyrelsen. Enligt det nya lagförslag som socialminister Göran Hägglund (KD) överlämnade till riksdagen på fredagen ska detta ändras. Istället ska Socialstyrelsen göra den enda bedömningen.

– Det måste vara någon som har sista ordet när saker och ting prövas. Så är det bara, säger socialministern.

Självklart måste någon ha sista ordet, men det ska aldrig vara den som också gör den första bedömningen. Där gör Hägglund fel. Vi ser det som självklart att ge misstänkta brottslingar – och givetvis brottsoffer – möjlighet till överklagan. Varför ska inte vårdpersonal och patienter ha samma möjlighet?

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om Wilhelm och hur hans föräldrar tvingats att föra sin egen talan, i kontrast till domstolar där åklagare och advokater är självklara inslag. Att göra det när man precis förlorat sin lilla son är en nästan omänsklig bedrift. Därför behöver det bli lättare att göra en anmälan och den som anmäler bör ha rätt till juridiskt stöd på samma sätt som ett brottsoffer. Utredningen om vem som gjort fel borde göras av en oberoende utredare. Det är tur att det är Riksdagen och inte Hägglund som har sista ordet.

Fotnot: Ovanstående text är skriven som en övning i Liberal Press, Liberala Nyhetsbyrån och Eskilstunakurirens ledarskribentkurs.

Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

2 responses to “Ge inte Hägglund sista ordet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: