Skolpolis får en ny betydelse


Att socialdemokraterna sneglar allt mer på Folkpartiet liberalernas skolpolitik vet vi. Att det oftast blir fel när de gör det vet vi också. Idag lanserar de sin egen variant på ordning och reda i skolan, så att säga; varje skola ska ha en kontaktpolis dit elever kan vända sig när de sett något misstänkt med sina kompisar. Tanken må vara god och antagligen menar de väl, men implikationerna är skrämmande. Möjligheten till missbruk, exempelvis av mobbare som lämnar grundlösa tips till polisen om sina offer, är allt för stor.

Ytterligare en fråga är varför det här alls behövs. Det finns kuratorer, mentorer, rektorer och en massa annan vuxen personal i skolan. Varför behöver vi blanda in poliser redan på det stadiet? Är det inte rimligare att skolans personal får ta första kontakten? Ett av förslagen från Alliansen som presenterades igår var att lärare ska få större ansvar bland annat när elever kränks eller far illa, borde inte den här typen av kontakt vara en naturlig del?

Poliser i skolan på detta sätt är en dålig idé, även om de som föreslagit det säkert menar väl. Precis som så ofta är vägen till helvetet stenlagd med goda intentioner. Tyvärr gör ytbeläggningen ingen skillnad för vart vägen leder.

Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

3 responses to “Skolpolis får en ny betydelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: