Politisk kampanj polisanmäls


Tjänsten Transgenus gör sitt för att sätta fingret på hur könsfixerat samhället idag är. Genom att låta användarna förändra texter på nätet på olika sätt, framför allt genom att förändra ordet ”kvinnor” till ”svenskar” och ”män” till ”invandrare”, och relaterade begrepp som feminism till rasism osv, vill man visa hur underligt skrivna texter är och väcka debatt. Det är väl också lite av en kul grej, förstås.

Nu har dock tilltaget polisanmälts, rapporterar Journalisten. De tidningar vars artiklar från nätet använts i tjänsten förstår inte vad som hänt, utan tror att någon försöker belägga dem med rasistiska åsikter.

– Det är klart man kan tycka att det är lite av ett busstreck, men det har så uppenbart rasistiska undertoner att det kändes angeläget att anmäla. Det finns en risk att människor tror att vi ligger bakom den här texten, säger Sundsvalls Tidnings chefredaktör Kjell Carnbro.

Ok, vi kan ju läsa vad som står på tjänstens hemsida:

Transgenus – för att så lite kan göra så stor skillnad.

OBS! Notera att resultatet av en konvertering, exempelvis länkarna nedan, inte ligger lagrade lokalt utan enbart är resultat av en funktion som ersätter ord i en existerande källa. Vi förespråkar definitivt inte någon främlingsfientlighet och har inga nazistiska kopplingar.
Ingen information från tredje part sparas på denna site, data skickas vidare till mottagaren, dvs denna site fungerar enbart som en proxy.

Nej, det handlar inte om rasism, det handlar om ett verktyg för att väcka debatt. Sannolikt (men här borde jag söka mer fakta hos exempelvis Mark Klamberg) faller det här in under yttrandefriheten och är därmed inte straffbart. Jag gillar verktyget och har testat det själv. Det är både roligt och sätter fingret på en öm punkt. Att inte tidningarna förstått vad det handlar om är sannerligen tragikomiskt.

Uppdatering: Mathias har valt att stänga ner tjänsten, men den finns istället i någon annans regi på nya Transgenus.eu!

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

3 responses to “Politisk kampanj polisanmäls

  • Vad händer om man smurfar ett kön? : Cybernormer.se

    […] skapare inte kan hitta någon programförklaring, kan man anta att det rör sig om ett försök att synliggöra hur kategorier kan användas för att påverka värdeladdat innehåll. Sidan angav vissa tidningars hemsidor som förval för […]

  • Matte Matik råkar ut för årets dummaste polisanmälan « Aktivarum

    […] talande rubriken ”vad händer om man smurfar ett kön?”  Man kan läsa om det hos Perpettersson under rubriken ”Politisk kampanj polisanmäls” och transgenusmotorn finns igen (ny […]

  • michaeleriksson

    Ytterligare ett bevis för att många människor inte kan skilja på ytliga detaljer och det faktiska innehållet. Det är som om de ser en smörkniv, automatiskt associerar ”Norman Bates hade en kniv, knivar är onda.”, och ringer polisen. Ett talande exempel är att en del amerikaner tror att ”To call a spade, a spade.” är rasistiskt eftersom ”spade” har använts som beteckning av svarta—i verkligheten handlar det om samma ord som svenskans ”spade”, och uttrycket går (IIRC) tillbaka på de gamla grekerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: