Alla har rätt att välja sin livskamrat


Republikanska föreningen kampanjar idag på Alla hjärtans dag om rätten för alla människor att välja sin livskamrat. Varför ser just Republikanska föreningen detta som sin uppgift?

Enkelt.

Enligt successionsordningen, en del av den svenska grundlagen, måste tronarvingens tilltänka gemål godkännas av såväl regenten som regeringen. Victoria hade med andra ord kunnat nekas rätten att gifta sig med Daniel. Nu skedde inte detta, men risken fanns. Vissa hävdar nu att hon kunde avsagt sig rätten till tronen för att gifta sig med mannen hon älskar, men hur lätt är det att avsäga sig något som man hela livet uppfostrats till att göra? Victoria hade inget egentligt val i livet; hon har alltid varit tilltänkt som tronarvinge och framtida regent. Inte heller i detta har hon haft det fria val som vi andra har.

Det är, precis som Republikanska föreningen säger, dags att avskaffa ett gammeldags och odemokratiskt styrelseskick.

Som extra notering vill jag påminna om alla andra som inte får välja sin livspartner själva. Det gäller fortfarande HBT-personer som av rädsla för sina medmänniskors reaktioner inte vågar berätta om sin läggning och därmed inte kan vara med den de vill. Det gäller i ännu högre grad alla de som lever i olika former av hederskulturer och tvingas ta den partner som familjen bestämt åt dem – om de inte vill riskera att bli utsatta för våld eller till och med mördade.

Idag på Alla hjärtans dag kan vi inte bara luta oss tillbaka och dela med oss av kärleksbetygelser till våra partners. Vi måste också lämna en tanke åt alla dem som inte har fått den frihet vi tar för given, en tanke åt alla som lever i ofrihet. På så sätt kan vi också ännu mer uppskatta det vi har.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Alla har rätt att välja sin livskamrat

  • Viktor Tullgren

    Det är lite gulligt att du är republikan ^^ Själv har jag aldrig orkat engagera mig i den frågan. Kanske beror lite på mitt historiska intresse, jag ser nog kungafamiljen mer som ett levande kulturhistoriskt arv, ungefär som huset de bor i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: