Nej till SWIFT


Efter dramatik, där Hilary Clinton personligen försökt övertyga ledamöterna om motsatsen, röstade EU-parlamentet idag nej till SWIFT. Liberalerna i ALDE var väldigt aktiva i ställningstagandet, men även de gröna och den socialistiska gruppen (undantaget Spanien) var emot avtalet. Argumentationen kring varför det är fel går att hitta exempelvis hos Mark Klamberg.

Det är glädjande att den personliga integriteten vunnit för en gångs skull, även i parlamentet. Det är delvis en direkt följd av Lissabonfördraget, som ger parlamentet mer makt. Utan Lissabon hade kommissionen haft mer att säga till om i denna fråga. Att kommissionen underlåtit att följa fördraget genom att inte ge parlamentet all den information det har rätt till gör ju inte saken bättre.

Nu får vi se hur utvecklingen blir. Det ryktas om att USA kommer att försöka få till stånd bilaterala avtal med Nederländerna och Schweiz. Kanske sker det, kanske inte. Huvudsaken är att EU äntligen ställt sig upp och sagt att det inte är acceptabelt att ge upp mer frihet och personlig integritet, ens i kampen mot terrorismen.

Läs också Lena Ek, Per Ankersjö, Rick Falkvinge, HAX, Opassande, Olof Bjarnason, Mark Klamberg, Lena Ek 2.

Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

5 responses to “Nej till SWIFT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: