Israel fördömer yttrandefrihet


I ett helt sjukt utspel attackerar Israel yttrandefrihet och demokrati i Sverige. Bakgrunden är en artikel i Aftonbladet där israels armé anklagas för organstöld. I sig tydligen inget nytt; artikelförfattaren Donald Boström har framfört samma anklagelser ett antal gånger tidigare i böcker och artiklar. Trots det protesterar nu Israel mot att Aftonbladet ”tillåtits” publicera artikeln. Redan formuleringen av protesten tyder på att Israel har en annan syn på yttrandefrihet och pressfrihet än vi har här i Sverige; för att ”tillåta” en publicering krävs att staten vet om att en tidning vill publicera den. Att en tidning ständigt skulle rapportera till staten om vad de tänker skriva är dock otänkbart i en fri demokrati, så jag vet inte hur Israels regering tänkte att man skulle kunna vare sig tillåta eller förbjuda en publicering i förväg.

Israel brukar benämnas Mellanösterns enda demokrati. Om inte denna titel ska komma på skam, borde man nog se över sina värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter. Eller menar man att demokrati och yttrandefrihet innebär att tycka och säga det staten tycker och säger? I så fall är man illa ute och på väg mot liknande system som de diktaturer som man gränsar till och ständigt hotas av. Det är ingen behjälpt av. Om Israels existens en gång för alla ska erkännas och säkras krävs det att de lever upp till internationella ideal beträffande mänskliga rättigheter och demokrati. Då duger det inte att gå till frontalangrepp mot länder där tidningarna inte lägger sig på rygg när Israel knäpper med fingrarna. Censur hör inte hemma i demokratier och moderna samhällen.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Israel fördömer yttrandefrihet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: