STIM bevisar det orimliga med dagens upphovsrätt


Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, vissa måste kolla i almanackan för att se att det inte är första april. Tyvärr verkar det som att STIM är fullt allvarliga när de tycker att arbetsplatser, som gör det möjligt för anställda att lyssna på t.ex. webbradio på arbetstid, ska betala pengar till STIM. Har datorn ett ljudkort och högtalare måste du alltså betala pengar, oavsett om du lyssnar eller inte, eftersom möjligheten finns där. Frågan är väl hur de gör med alla som har mobiltelefoner från sina arbetsgivare, i alla moderna sådana finns det ju möjlighet att ta emot radiosändningar om man har handsfree inkopplade.

STIM:s agerande visar exakt varför dagens upphovsrätt är ohållbar. Om STIM med lagen på sin sida kan kräva pengar av alla företag som inte plockar bort ljudkorten och på alla andra sätt spärrar de anställdas möjligheter att lyssna på musik på arbetstid, är det något som är fel. Speciellt när det gäller radio, för då har ju radiostationen redan betalat pengar till STIM för att få sända musiken. Det faller på sin egen orimlighet att ta betalt för något flera gånger om.

Den här typen av agerande gör det smärtsamt tydligt för alla varför upphovsrätten måste reformeras. Med den här typen av fiender kommer pirater och andra reformister snart ha konsensus, bortsett från några få STIM-anslutna då, för att göra om dagens system från grunden. Upphovsrätt 2.0 är kanske här snabbare än vi vågat hoppas.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “STIM bevisar det orimliga med dagens upphovsrätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: