Hacktivism ftw


PersianBayHacktivism är ett begrepp som inte har fått så stort genomslag ännu. Förhoppningsvis kan The Pirate Bay och andra pirater ändra på det nu.

Den senaste tidens händelser i Iran, med protester mot vad många anser vara valfusk, har lett till att den iranska regimen blockerar allt fler tjänster på internet. Facebook, Twitter och andra sociala nätverk går inte längre att nå från Iran.

Hoppet är dock inte ute. Genom insatser från The Pirate Bay och flera andra hoppas man att kunna kringgå de blockeringar som finns och dessutom att kunna anonymisera användarna så att regimen inte vet vem som skaffat sig åtkomst till tjänsterna.

Denna typ av aktivism på nätet är vad som kallas hacktivism.  Internet blir ett helt nytt verktyg i kampen mot förtryck och ger möjligheter till en helt ny slags aktivism. Den stora vinsten här är att man kan hjälpa demokratikämpar och andra aktivister i länder som styrs av diktaturer som censurerar alla medier som de inte själva kontrollerar. Genom att hjälpa människor att kringgå denna censur skapar man möjligheter för förändring i landet. Dels genom att man ger oppositionella en säker kanal för kommunikation och därmed möjlighet att organisera sig. Dels genom att fri information kan upplysa fler medborgare om de brott regimerna begår och på så sätt skapa opinion mot förtrycket.

Jag hoppas att det här bara är det första exemplet på lyckad hacktivism och att vi kan få se början till förändring i diktatur efter diktatur tack vare deras insatser.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

3 responses to “Hacktivism ftw

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: