”Gaypropaganda” förbjuds i Litauen?


Litauens parlament antog i tisdags en lag som legat som förslag en tid nu. Lagen förbjuder ”offentlig spridning av uppgifter som anses skönmåla eller främja homosexualitet” eftersom ”sådan information kan skada ungdomars mentala och fysiska hälsa, liksom deras intellektuella och moraliska utveckling”.

Ingenstans definieras vad som räknas in i detta, men från inofficiella källor har jag fått denna information:

From now on any positive information about homosexual and bisexual (also polygamous) relationship might be considered as promotion of it (and therefore having a detrimental effect on youth) and will be banned in Lithuania

I debatten som föregått lagen har också riktigt HBT-fientliga uttalanden fällts av dem som drivit igenom lagen så jag skulle inte bli förvånad om den här tolkningen är korrekt; dvs att man bara kan prata om homosexualitet om man säger att det är fel eller dåligt.

Än så länge har presidenten inte skrivit under lagen och därmed är den inte godkänd. Att hoppas att den lämnas utan underskrift är dock inget vi kan räkna med, tyvärr, även om möjligheten finns tack vare starka påtryckningar från HBT-organisationer och även andra länder.

Vad vi däremot kan hoppas på är att någon lyfter denna lag till EG-rätten eller Europadomstolen, för det är i min mening oklart om den kan anses vara i linje med Europakonventionen och/eller EG-rätten. Det kan vara så att lagen inte kan införas tack vare andra regelverk som Litauen skrivit under, främst genom sitt medlemskap i EU.

Förhoppningsvis kommer lagen att ogiltigförklaras, men att den godkäns av ett parlament i ett av EU:s medlemsländer visar på vikten av att fortsätta arbetet med HBT-frågor internationellt, framför allt i EU men även i andra länder. Vi har kommit långt i Sverige och även om inte allt är perfekt än så måste vi faktiskt bli bättre på att se och hjälpa dem som har det etter värre.

Intressant?
Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: