Inför införselkvoter på alkohol från Götaland till Svealand!


Kristdemokraterna vill kraftigt begränsa hur mycket alkohol man får ta med sig från ett EU-land till ett annat, eller genom sitt eget sätt att uttrycka det, stoppa alkoholfloden till Sverige. Självklart är detta inte tillräckligt. Vi måste se till att alla provinser inom EU behandlas på samma sätt. Därför måste vi också se till att vi begränsar hur mycket alkohol som får medföras över gränsen mellan Götaland och Svealand, inte bara mellan Sverige och Finland. På så sätt ser vi till att all alkohol köps tätt intill konsumtionstillfället, vi kan ju inte låta människor ha alkohol på lager hemma, eller hur?

Tycker du att jag låter helt knasig nu? Det tycker jag också.

EU bygger på att vi ska öppna våra gränser. Fri rörlighet ska råda för människor, varor och tjänster inom EU. Varför ska alkoholen vara ett undantag? Om man inte ska få föra med sig hur mycket alkohol man vill från Köpenhamn till Malmö, varför ska man få föra med sig hur mycket man vill från Kiruna till Malmö? Det är ju så otroligt mycket längre sträcka. Enda skillnaden är att du inte passerar en landsgräns, men i och med våra EU- och Schengenmedlemskap ska ju inte gränserna betyda något längre. Hur motiverar man då kvoter på vissa varor som passerar denna allt mer imaginära linje?

Kristdemokraterna kan ju hoppas på att vinna någon extra tiondels procent på sitt utspel, men jag hoppas innerligt att de konservativa och frihandelsfientliga krafterna försvagas allt mer inom Europa så vi inom en snar framtid faktiskt kan uppnå ett helt gränslöst Europa, där det inte är någon skillnad på att åka från Uppland till Småland eller från Uppland till Bayern. Låt floderna av människor, varor och tjänster flöda fritt över gränserna utan att dämmas upp av införselkvoter eller för den delen främlingsfientliga fackförbund.

Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

4 responses to “Inför införselkvoter på alkohol från Götaland till Svealand!

 • Andreas Froby

  Tänkte bara säga att Folkpartiet vill tyvärr också halvera införselkvoterna, detta står i Europaprogrammet.

 • Niklas

  Ja, införselkvoter mellan Svealand och Götaland låter smart, speciellt som det är olika alkoholskatter och dessa regioner och olika inkomstnivåer… Det här var ju bland det mindre smarta man läst…

  Jag antar att det inte ens är lönt att skriva varför en restriktiv politik är bra, men man kan ju tänka lite på alla de som lider eller dör på grund av alkohol.

 • Carl

  Anledningen till att undantaget gäller för alkohol kan väl härledas ur att just alkoholen, utöver utsläppen under transporten, har en större potentiell skada än vad exempelvis jordgubbar har.

  Men din poäng är uppenbar, inom Sverige låter det ganska vrickat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: