Leijonborg och Flodström inne på samma rätta spår


Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg berättar idag på DN Debatt att regeringen nu avslår ansökningarna från högskolor som vill bli universitet. Det är inte aktuellt att ge Sverige fler universitet. Istället föreslås det att forskning ska bedrivas även på högskolor, vilket tar bort behovet av att ombilda alla högskolor till universitet.

Samma tanke uttrycktes av KTHs förre rektor Anders Flodström när han tillträdde som universitetskansler. Han ville inte bara avslå ansökningarna från högskolor som ville bli universitet, utan också minska antalet universitet i Sverige från 14 till fem. Att Leijonborg nu växlat in på samma spår är glädjande.

Sverige behöver forskning i världsklass. Inte bara på några lärosäten utan på alla. Däremot behöver inte alla lärosäten ha all slags forskning och all forskning behöver inte heller bedrivas på universitet. Bättre att göra som i t.ex. USA där man har lärosäten som bedriver forskning och utbildning, så som Massachusetts Institute of Technology, som inte är universitet men ändå har utbildning och forskning i världsklass. Våra högskolor kunde profilera sig inom vissa områden utan att känna att de ska ha en bredd som krävs av ett universitet. Bättre då att samla spetskompetenser på några ställen och därmed föra forskningen och utbildningen framåt än snabbare. Detta är möjligt när flera forskare med spetskompetens befinner sig på samma ställe och ständigt kan samarbeta och ha ett utbyte med varandra. Profilering på detta sätt ökar också lärosätenas status och ger dem bättre rykte såväl i Sverige som utomlands.

Dessutom har högskolepolitiken under socialdemokraterna blivit en slags regionalpolitik. Man har givit olika städer universitet i princip baserat på någon slags socialdemokratiskt jämlikhetstänkande; det är orättvist om alla städer som vill inte kan få ett universitet. Tyvärr är detta tänk direkt skadligt för Sveriges rykte utomlands som en framstående forsknings- och utbildningsnation. Istället för att ge t.ex. Örebro ett universitet borde man ha utvecklat spetskompetensen i högskolan som låg där, istället för att urvattna alla delar av lärosätet genom att göra det till ett stort universitet. Det är glädjande att denna skadliga politik, genom alliansen och Flodström, nu fått ett slut.

Jag ser fram emot att högskolor och universitet i Sverige nu kommer kunna öka sin kvalitet och spetskompetens. Högskolepropositionen är efterlängtad och jag är övertygad om att effekterna av den ändrade styrningen kommer att innebära klara fördelar för både forskare och studenter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Leijonborg och Flodström inne på samma rätta spår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: