Släpp kronan och inför euron


Den svenska kronan tappar allt mer i värde mot andra valutor. Sedan länge är den svenska kronan svagare än sina grannvalutor i Norge och Danmark. För svenskarna som vill åka på semester har semesterkassan hunnit tappa en tredjedel av sitt värde sedan i höstas.

Det finns en lösning på problemet som i princip bara innebär fördelar. Detta är att införa euron som valuta i Sverige. Att vi ska införa euron någon gång är redan klart, eftersom Sverige inte har något undantag för detta i sina ingångsavtal i EU. Det enda som återstår är att bestämma ett datum. Den senaste tidens finanskris och hur den drabbat den svenska valutan, borde visa med all tydlighet varför vi borde införa euron snarare förr än senare. Jag förstår att man inte vill ha en folkomröstning mitt i alla andra valrörelser, men vad sägs om en omröstning 2011?

Förhoppningsvis har Sverige under tiden inte förlorat katastrofalt mycket pengar på att stå utanför valutasamarbetet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

5 responses to “Släpp kronan och inför euron

 • kodits

  Bara fördelar? typ som minskad intäkter för exportindustrin under brinnande lågkonjunktur. Det är en fin politik för totalhaveri av den svenska ekonomin.

  • Per Pettersson

   I längden är det mer katastrofalt för svensk ekonomi att importkostnaderna ökar och att vanliga människors pengar tappar i värde. Visst kan vissa saker vara negativa för exportindustrin, men för ekonomin i helhet är euron positiv.

 • Sickan

  Precis… bara fördelar, som t.ex. att vi importerar Euro-ländernas konjunktur, ränta och inflation. Se bara hur det gick på 90-talet då kronan var knuten till D-marken vilket innebar att Sverige var tvunget att anta den tyska låga räntan när det i själva verket behövdes en hög ränta för att stabilisera politiken. Vad blev resultatet? Ja, det behöver jag inte ens nämna.

  • Per Pettersson

   I en allt mer globaliserad värld gör räntenivån i ett land som Sverige allt mindre skillnad. Den globala konjunkturen och räntenivåerna påverkar även oss allt mer. Därför är det inte relevant att jämföra med den situation som rådde för snart 20 år sen.

   Dessutom importerade vi en specifik ränta, den tyska, istället för att vi kunde ta en ränta som är utjämnad för ett mycket större område (EU har 500 miljoner invånare, eurozonen något färre).

 • Markus Jalmerot

  Blir Saudiarabien före med att ingå valutaunion än Sverige? (läs mer: http://www.forextrading.se/ny-valuta-lanseras-i-mellanostern-2015)

  Jag tror nästan det.

  Vi kommer nog inte se Euro i Sverige på minst 10 år..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: