Wetterberg: Uppvärdera Edén!


Sitter nu på plats i Linköping på den inledande gruppledarkonferensen inför helgens Liberala riksmöte. För tillfället pratar Gunnar Wetterberg, en mycket bra talare. Rekommenderas att lyssna på honom om du får tillfälle.

Wetterberg har nyligen skrivit om Nils Edén, partiledare för Liberala samlingspartiet och statsminister 1917 – 1920. Enligt hans åsikt borde vi liberaler uppvärdera Nils Edén. Vi hyllar ofta Karl Staaff idag, men även om Staaf var de stora idéernas man så var Edén den som drev liberalismen i praktiken. Jag kan ju inte ta gift på att Wetterberg har rätt men han har några exempel som antyder att han har rätt; Regeringen Edén genomdrev den allmänna rösträtten även för kvinnor och förändringar i äktenskapsbalken som stärkte kvinnans ställning. Edén tog initiativ till den utredning som ledde fram till dödsstraffets avskaffande. Dessutom var Edén förespråkare av en liberal alkoholpolitik, under en tid när många partimedlemmar var rabiata nykterhetsivrare.

Jag tror att vi borde hörsamma Wetterberg och revidera vår syn på de tidiga liberalerna i Sverige; framför allt borde vi lyfta fram Nils Edén som en pionjär för liberalismen i praktiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: