ICC vågade till slut


Den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC, har idag utfärdat en arresteringsorder mot Sudans president Omar al-Bashir. Han misstänks för fem typer av brott mot mänskligheten. Jag tror att jag inte är ensam om att utropa ett stilla ”äntligen”. al-Bashir har länge undgått rättvisan och även, tack vare de stora oljetillgångarna i Sudan, det internationella samfundets mer allvarliga kritik och sanktioner. Det är glädjande att ICC nu äntligen tagit mod till sig och utfärdat arresteringsordern.

Föga förvåndande har al-Bashir förkastat alla försök från ICC att få honom till Haag. Han säger själv att beslutet inte är värt bläcket det är skrivet med och armén i Sudan säger att de kommer att ta ”handfast hand om” alla som samarebetar med ICC.

Man kan ju alltid hoppas på att de övriga länderna i den Afrikanska unionen, AU, står bakom ICC:s beslut och därmed arresterar al-Bashir om han reser in i deras länder. Tyvärr är det nog alltför mycket att hoppas på, speciellt i ljuset av hur AU har hanterat situationen med Mugabe i Zibabwe. Snarare kommer ledarna i AU än en gång hålla de sina om ryggen. Problemet är den spricka mellan Afrika och den demokratiska delen av övriga världen som därmed kommer att vidgas ytterligare. Det är inget som varken Afrika eller resten av världen är behjälpt av.

Vad återstår då? Ja, ICC har gjort sitt utspel. Nu är det dags för EU, USA och andra starka aktörer på den internationella scenen att spela ut sina kort. Det måste till press på AU-länderna om det ska bli något annat än vackra ord av ICC:s arresteringsorder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “ICC vågade till slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: