Positiva incitament för att öka jämställdheten


En fråga som diskuteras i nästan varje liberalt forum där jag närvarat är hur man ska se på föräldraförsäkringen. Kvotering är som ett rött skynke för många av oss liberaler, men andra menar att en individualiserad föräldraförsäkring är det mest liberala.

Glädjande nog har Folkpartiet liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp nu tagit ställning mot en ökad kvotering av föräldraförsäkringen och istället föreslår man en ökad jämställdhetsbonus. Det är ju tråkigt att det ens ska behövas ökade incitament för att även män ska ta ut sin föräldraledighet förstås, men när det nu är verkligheten så tycker jag att detta är ett av de bästa förslagen på länge. När argumentet för att kvinnorna tar ut mer ledighet är ”annars förlorar vi för mycket pengar” så är det just en ökad ersättning som är lösningen. Att tvinga människor till saker är inte rätt, speciellt inte om man vill komma till rätta med de underliggande problemen.

Helene Odenjung har tillsammans med sin arbetsgrupp kommit fram till ett förslag som är helt rätt utifrån ett liberalt perspektiv. Tyvärr innebär det ju fortfarande en viss ökad användning av skattemedel vilket ju inte alltid är direkt optimalt, men i detta fall får det nog anses vara det bästa sättet att komma till rätta med problemet. Genom ökad valfrihet och frivillighet kommer även underliggande attityder och strukturer att långsamt förändras. Kan vi se till att helt få bort lönegapet mellan män och kvinnor, samt avskaffa förlegade föreställningar om könsroller och arbetsfördelning, så kan vi snart avskaffa även denna bonus. Under tiden hoppas jag att det här förslaget blir praktisk allianspolitik inom kort.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

2 responses to “Positiva incitament för att öka jämställdheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: