Skampålen återinförs


Nu börjar jag faktiskt få nog. Alliansen överger liberala ideal på löpande band, med vissa företrädare för Folkpartiet liberalerna ivrigt påhejande. Nu har riksdagen fattat beslut om IPRED, en lag som de flesta liberalt sinnade har kritiserat hårt eftersom den ger privata intresseorganisationer alltför långtgående befogenheter vad gäller att komma över personuppgifter kopplade till ip-adresser.

Vad jag inte uppmärksammat förrän alldeles nyss, genom Rick Falkvinges blogg, är att Riksdagen i och med propositionens godkännande, också har återinfört skampålen i Svenskt rättsväsende. Precis som Rick påpekar i sin kommentar ska dessutom den dömde själv betala för skampålen.

Följande är ett citat ur propositionen, en skrivelse som nu gått igenom och kommer att bli lag:

53 h §
På yrkande av käranden får domstolen, i mål om intrång eller överträdelse som avses i 53 §, ålägga den som har gjort eller medverkat till intrånget eller gjort sig skyldig till eller medverkat till överträdelsen att bekosta lämpliga åtgärder för att sprida information om domen i målet.

Hur kan man införa en sådan bestämmelse i Sverige 2009? Detta stycke borde aldrig ha lämnat regeringskansliet, än mindre yrkats bifall på från utskottet.

Förtroendet för framför allt Folkpartiet liberalernas företrädare i Näringsutskottet (som är det utskott som behandlat detta ärende) har precis sjunkit ner till samma nivå som den allra dödaste Östersjöbottnen.

Skärpning, FP!

Det är sällan jag tar till riktigt hårda ord, men nu kräver jag att FP börjar arbetet med att reformera IPRED i liberal riktning redan idag. Den antagna lydelsen är helt enkelt oacceptabel, speciellt för ett liberalt parti.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

3 responses to “Skampålen återinförs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: