Enighet om äktenskapen


Riksdagens partier är, med undantag för KD, överens om den könsneutrala äktenskapslagstiftningens utformning. Civilutskottet har enats om en lagrådsremiss som med största sannolikhet kommer att bli gällande lagstiftning från 1 maj 2009. Äktenskapslagstiftningen kommer äntligen att bli könsneutral.

För oss som har varit frustrerade över att KD lyckats förhala frågan in absurdum, är det glädjande att det äntligen blir ett resultat. Att det inte blev som en proposition får vi väl leva med, den här typen av frågor har avgjorts genom motioner förr; det är snarare regel än undantag att HBT-rättigheter klubbas på det sättet i Sverige riksdag.

Kyrkliga vigselförrättare kommer med den nya lagen att kunna neka att viga samkönade par. Det är inte helt optimalt men det är nog något vi får leva med. Mina personliga åsikter är dock väldigt klara i den här frågan.

  1. Eftersom det handlar om myndighetsutövning att viga människor, så ska man inte kunna diskriminera någon.
  2. Eftersom vi har religionsfrihet och inte ska tvinga folk att göra saker som går emot deras tro, ska vi inte heller tvinga kyrkliga vigselförrättare att viga folk.

Slutsats: den bästa lösningen vore att göra äktenskapet till en juridisk registrering hos lämplig myndighet och sen låta alla par själva bestämma över eventuella ceremonier i samband med detta. Dessutom visar det sig att Svenska kyrkan ändå inte är redo att genomföra könsneutrala äktenskap 1 maj; deras vigselordning kommer inte ha hunnit ändras.

Nu är det kanske inte den viktigaste frågan i sammanhanget. Lagstiftning förändras över tiden så nu är detta helt enkelt nästa förändring att börja arbeta med inför framtiden. Det är bättre att glädjas över att frågan äntligen är avgjord.

Bröllopsklockorna kommer snart att ringa även i HBT-Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Enighet om äktenskapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: