Friheten att välja att bli förälder


Nyligen uppmärksammades en man som, trots att han är steril efter cancerbehandling blivit pappa. Hur han gjorde? Enkelt. Innan behandlingen frös han ner sperma som senare användes för att befrukta hans partner.

Denna möjlighet finns dock inte för alla medicinska behandlingar. Framför allt nekas alla transsexuella denna enkla möjlighet. Enligt gällande lagstiftning är det förbjudet för transsexuella att frysa ner könsceller innan de genomgår sin könskorrigerande operation. Ja, för hur skulle det se ut om en kvinna blev pappa, eller en man blev mamma?

Tja, jag skulle tycka att det skulle se ganska bra ut faktiskt. Varför ska man neka en person att bli förälder bara för att hen har råkat födas till fel kön? För mig är det självklart att om man erbjuder människor att frysa ner könsceller inför en cancerbehandling, så ska man även erbjuda samma möjlighet för individer som ska genomgå en könskorrigerande behandling.

På socialdepartementet ligger just nu en utredning om könstillhörighetslagstiftningen och väntar på behandling. Det har inte hänt mycket på den fronten på ett år nu, men förhoppningsvis sätter departementskvarnarna snart igång att mala. Förhoppningsvis blir det propositionsmjöl som kommer ut på andra sidan rent, helt utan smutsiga inskränkningar i individernas rättigheter att själva bestämma över sina liv och kroppar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Friheten att välja att bli förälder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: