Rätten att själv få bestämma


Debatten rasar just nu i Italien om Eluana, en kvinna som legat i koma i 17 år, ska få rätt att dö eller inte. Vatikanen (som är ett självständigt land) försöker påverka politikerna i Italien att tvinga henne att fortsätta leva på sondmatning, i koma på ett sjukhus. Premiärminister Berlusconi vill tvinga igenom en lag i parlamentet som ska tvinga läkare att fortsätta sondmatning så länge en patient andas.

Samtidigt har Italiens högsta domstol beslutat att hon har rätt att dö och läkarna slutade igår att sondmata henne. Hennes pappa har varit pådrivande och vill inte längre att hon ska ligga som ett kolli och vänta på att dö.

Allt detta kokar ner till eutanasi, eller dödshjälp som vissa kallar det. Ska man ha rätt att själv välja att avsluta sitt liv?

Vatikanen, som betraktar självmord som en synd, är självklart emot det.

Liberalt sinnade personer som jag själv är ofta för det, även om det inte alltid är fallet. Min personliga åsikt är att alla har rätt att bestämma över sitt eget liv och detta inkluderar rätten att bestämma när det ska ta slut. Självmord är tillåtet, men att som svårt sjuk välja att avsluta sitt liv är inte tillåtet, om man inte lyckas hoppa från en bro på egen hand förstås.

Det är dags att släppa tanken på synd och bryta tabuet att prata om döden. Eutanasi förtjänar att diskuteras öppet och, enligt mitt sätt att se det, legaliseras så snart som möjligt. Helst i hela Europa.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Annonser

Om Per Pettersson

Kommunikatör, fotograf och liberal. Visa alla inlägg av Per Pettersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: