Regeringen har definitivt fel på sin integritetskompass


Efter FRA kommer nu nästa förslag på intrång i den personliga integriteten. Justitiedepartementet skickade igår ut ett lagförslag på remiss till lagrådet, ett lagförslag som ska ge upphovsrättsinnehavare (i praktiken skivbolag, filmbolag och liknande) rätt att begära ut uppgifter från internetoperatörer om vem som står bakom en viss ip-adress (se artikel på SvD.se för mer detaljer).

Regeringen verkar inte ha lärt sig något av FRA-debatten. Det finns en kraftig opinion mot integritetsintrång när det gäller elektronisk kommunikation. Genom att föreslå att någon annan än polis och rättsväsende ska kunna begära ut uppgifter av den här typen bäddar regeringen för ytterligare en debatt om den personliga integriteten och huruvida regeringen ger blanka fan i personlig integritet eller inte.

Att ge skivbolag och andra intressenter tillgång till personuppgifter på detta sätt är helt fel ur alla integritetsaspekter. Alla uppgifter av denna art måste behandlas ytterst försiktigt och bör bara handhas av rättsväsendet. Om inte detta skydd finns riskerar man att uppgifterna missbrukas å det grövsta av intressenterna.

Jag rekommenderar starkt regeringen att dra tillbaka detta lagförslag. Vi vill ju gärna vinna nästa val också och chanserna till detta minskar drastiskt för varje nytt förslag som gör intrång i den personliga integriteten som regeringen slänger ur sig.

Annonser

Om Per Pettersson

Liberal debattör, medietekniker och kommunikatör. Aktiv i Liberaldemokraterna och Ung Liberal. Sociala medier-expert. Visa alla inlägg av Per Pettersson

One response to “Regeringen har definitivt fel på sin integritetskompass

  • Kris

    Trevligt med ytterligare ett halvkokt förslag att skyffla över till högen med skräp. Man börjar undra vad det är för typer som kläcker den här typen av idéer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: